יוגה – איך זה עובד?



"כמה זמן לוקח עד שחשים את השפעת התרגול?", "כמה זמן  עלי להתמיד בתרגול כדי להפטר מהמתח?" בשאלות כאלה ואחרות אני נתקלת פעמים רבות.

ובכן, ראשית, כפי שאני מציינת כל הזמן, יוגה היא דרך חיים. יוגה אינה פעילות שמבצעים פעם או פעמיים בשבוע לזמן מוגבל. כן, אנחנו לוקחים שעורים כדי ללמוד אסאנות (תנוחות), תרגולי נשימה ודרכים להשקטת התודעה, אך הדרך לא מסתימת בסוף האימון. היא מלווה אותנו עד הסוף (ולא נכנס כאן לדיון על סמסרה -מעגל הלידות והמוות, או אם יש חיים לאחר המוות). מתרגל היוגה הטיפוסי הינו לרוב, איש משפחה,עובד ולומד. גם הוא לעיתים נפגע, ולעיתים חולה. אך, בזכות תרגול יוגה מתמשך, הוא מקבל את הדברים בשוויון נפש, או אם להשתמש במושג מתאים יותר – בנפש מאוזנת (ותודה לקרן ארבל מאוניברסיטת תל אביב על ההערה/הארה).

מקור הסבל, אמרו החכמים הקדמונים, הוא באי הידיעה, או במילים אחרות, בחוסר היכולת לראות את המציאות כפי שהיא. "..המשמעות האמיתית של היוגה – שחרור ממגע עם כאב וצער", מלמד קרישנה את ארג'ונה בבהאגאוודגיטה  (יצירה חשובה בפילוסופיית היוגה). ואכן, היוגה מלמדת אותנו בהדרגה להגיע למצב בו אנו רואים את הדברים ביתר בהירות -  מי שהתנסה בכך יודע שזה מוביל להרפיית המתח ולרגיעה, היות במצב רגוע אנו שקולים יותר ויודעים לבחור לעשות את הדבר הנכון בזמן הנכון. יתר על כן, במצב זה הגוף גם יכול "לתקן את עצמו" (ראה מאמר קודם- עוד על יוגה ובריאות).

"יוגה היא ההגבלה של תנודות התודעה" (2.1), כותב פטנג'לי ביוגה סוטרה ולאחר פירוט התנודות הוא מציין "הגבלת אלה (היא) על ידי אימון ואי השתוקקות" (13.1). (על אי השתוקקות נדבר בנפרד). בהמשך הוא מקדיש סוטרה נוספת כדי לחדד  "אך אימון זה מכה שורש כשהוא מבוצע כראוי, בהתמדה ולאורך זמן" (14.1). פטנג'לי מצא לנכון להקדיש סוטרה שלמה לנושא זה כשכל תורתו כולה מונה 200 משפטים קצרים בסך הכול, דבר המעיד על חשיבותה הרבה של סוטרה זו.

כך שהיוגה אינה תרופת פלא. היא דורשת מאמץ, כוח רצון ושליטה עצמית, ברוח דברי איינגר,  המצטט מפי חכמים בספרו אור על היוגה – "היוגה אינה מיועדת למי שבולע בתאווה ולא למי שמרעיב את עצמו. היא אינה מיועדת למי שישן יותר מדי ולא למי שנשאר ער...".  ואכן, השליטה בתודעה אינה דבר קל. "המיינד (תודעה) כל כך חסר מנוחה ולא עקבי...פזיז ועיקש, חזק ותקיף, קשה לריסון כמו הרוח" טוען ארג'ונה בבהאגאוודגיטה,  "כיצד זה יכול להיות תמידי?".  וקרישנה עונה: "ללא ספק, המיינד חסר מנוחה וקשה לשליטה אך ניתן לאלפו ע"י תרגול קבוע...".

למעשה, אמירות אלו הן גם ברוח סוטרה אחרת של פטנג'לי, האומרת: "לבעלי דחף עז זה בהישג יד" (21.1). כלומר למי שבאמת רוצה ויתמיד, הדברים נגישים. לאחדים הדרך תהיה קלה יותר והם יחושו בתמורות במהרה, ולאחרים זה יכול לקחת זמן רב. יהיו מי שיתייאשו כי המאמץ נראה קשה מידי ודורש ויתור מאד גדול, וגם יהיו כאלה שהמטרה, אליה כל כך יתאמצו להגיע, תרחיק אותם בסופו של דבר מהדרך. כדי שזה לא יקרה, יש להיות ערים להווה, לא למה שיהיה, אלא לכאן ועכשיו. כיצד משיגים זאת?

היוגה עוזרת לנו. תרגול נכון, דורש תשומת לב מרבית (וכך גם מקרב אותנו לביצוע נכון בכל אחד מאברי היוגה). האסאנות (תנוחות), שרובנו מתחילים בהן אמנם משפרות את כושרנו הגופני ועוזרות לנו לשמור על הבריאות. אך מעבר לכך, מי שמתרגל נכון ומודע לכל תנועה שהוא עושה, מודע גם לאי העשייה שבתוך העשייה, ומודעות זו מונעת נזקים (פגשתי לא מעט מתרגלים שפגעו בעצמם). ריכוז גבוה ותודעה ערה, שהם אלו שמאפשרים זאת, משתפרים בזמן תרגול האסאנות. ואכן, בסוף תרגול יוגה מאוזן, חשים במצב תודעה מיוחד.

לסיכום, השאיפה היא להיות מודעים לכל דבר שאנו עושים בכל רגע נתון וכאמור זה לא קל ודורש תרגול יומיומי. האסאנות עוזרות לנו כמובן לשמור על הגוף הפיזי חזק וגמיש (וזה תלוי בדרך התרגול שלכם כמובן ולצערי לא בכל האימונים ההדרכה היא כזאת והנזק יכול לגבור על התועלת) . תרגול האסאנות דורש גם מאיתנו להפנים את החושים ולהתרכז, ובכך משפר את העירות שלנו, מה שמוביל, מעצם ההתבוננות, לחיים לפי הימה והניאמה (סייגים חיצוניים ופנימיים -יוגה ומשמעת עצמית - ניאמה    יוגה וערכי מוסר - יאמה), לראייה בהירה יותר של המציאות, לגישה שונה, ומכאן לחיים בריאים ושלווים יותר.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.